Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το τέλος του κόσμου

Η προφητεία των Μάγιας ρίζωσε τόσο στο λαϊκό φαντασιακό, ώστε στην Κίνα έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις για διασπορά φημών για το τέλος του κόσμου, ενώ υπάρχουν πόλεις που εξάντλησαν τα όριά τους στην τέλεση γάμων και την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ. Στην Τσετσενία άδειασαν τα μαγαζιά από αλάτι και σπίρτα, εν αναμονή της συντέλειας του κόσμου. Ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν γραφτεί 3.000 βιβλία για το ημερολόγιο των Μάγιας.


Η επιστημονική απάντηση πως αν ο πλανήτης Νιμπίρου ερχόταν προς τη Γη θα τον βλέπαμε (θα ήταν μάλιστα από τα πιο φωτεινά αντικείμενα στον ουρανό) είναι μια απάντηση ορθή αλλά επιφανειακή. Ενδιαφέρον έχει η ψυχική στάση. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι γιατί οι άνθρωποι θέλουν τόσο πολύ να ακούν ιστορίες καταστροφής.

Η λαϊκή φαντασίωση της συντέλειας του κόσμου είναι η άλλη όψη της συντριβής των ανθρώπων από τον μεγαλύτερο εχθρό τους, που είναι η ζωή τους. Σύντομο όσο και σχετικό θεολογικό πρόβλημα: Όταν δίδασκε ο Ιησούς, δεν θα μπορούσε να λέει στους συγκαιρινούς του ότι κάποτε στο μακρινό μέλλον θα ανοίξουν οι ουρανοί και θα κριθείτε για όσα κάνατε.

Ήταν υποχρεωμένος να τους λέει πως η κρίση αυτή θα συμβεί μέσα στον χρονικό ορίζοντα της γενιάς τους (Μκ.13.30-31). «Ο καιρός γαρ εγγύς», όπως γράφει και ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη (Απ. 22:10). Αυτή η στιγμή πέρασε και δεν συνέβη τίποτε, λοιπόν οι θεολόγοι αργότερα έπρεπε να συμβιβάσουν το κήρυγμα του ιστορικού Ιησού, που δήλωνε πως η Δευτέρα Παρουσία θα συμβεί εντός ολίγου, με την πραγματικότητα που έλεγε ότι αυτή η ημέρα της Κρίσης είναι υπόθεση του μακρινού και άδηλου μέλλοντος. Γιατί το έκανε αυτό ο Ιησούς; Γιατί πολύ απλά κανείς δεν ενδιαφέρεται για μια κοσμογονική αλλαγή που θα γίνει κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον! Δεν μεταμορφώνεις τον ψαρά σε απόστολο λέγοντας ότι κάποτε, ίσως μετά από χιλιάδες χρόνια, θα συμβεί η Δευτέρα Παρουσία.


Το υπόλοιπο εδώ http://www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...