Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ε ρε jumbo που μας χρειάζεται.


Λογοκρίθηκε διαφήμιση του jumbo. Με χαρά λοιπόν ξεκίνησα να διαβάζω τους λόγους και σίγουρα μέσα σε αυτούς περίμενα το πρηξαρχίδισμα και το πιπίλισμα στο μυαλό που μας επιβάλλει η συγκεκριμένη πολυεθνική. Περίμενα τουλάχιστον ένας από τους λόγους να είναι η μείωση των τροχαίων αφού με το που ανοίγεις ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο και μετά την πέμπτη φορά που ακούς την ίδια διαφήμιση αρχίζει το μυαλό σου και τζαζεύει. 

 Ο λόγος είναι ο ήχος μιας ξυλιάς!!! αλλά και η φράση “ε ρε τζάμπο που σας χρειάζεται” η οποία απευθύνεται σε άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κρατούν τις τιμές ψηλά. Η πρακτική και τα αποτελέσματα από τις πρακτικές των πολυεθνικών είναι λίγο πολύ γνωστές, ο τρόπος  δηλαδή με τον οποίο καταφέρνουν να εξασφαλίζουν χαμηλές τιμές χωρίς να χάνουν σε κέρδη αλλά και το στραγγάλισμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την πρακτική. “Είναι  ο καπιταλισμός ηλίθιε” δανειζόμενος τον τίτλο ενός βιβλίου που έγινε ατάκα.
Αυτό που μου κάνει όμως εντύπωση είναι ότι στα σχόλια των αναγνωστών της είδησης οι περισσότεροι υποστηρίζουν και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο μεγαθήριο νομίζοντας ότι έχουν προσωπικό κέρδος με το να πάρουν βατραχοπέδιλα με 3 ευρώ, την ώρα που επιχειρήσεις από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωσή τους κλείνουν η μία μετά την άλλη.
 Το “ε ρε τζάμπο που σας χρειάζεται” σε απλή μετάφραση δεν σημαίνει τίποτα άλλο από αυτό που δεν μας λέγανε  ποτέ οι διαφημίσεις τέτοιου είδους :
" Θα σας γαμήσουμε όλους" - σαγιονάρες 5 ευρώ παλιομαλάκα υποδηματοποιέ - σε γάμησα, κλείσε το μπουρδέλο σου και έλα να δουλέψεις για πενταροδεκάρες σε μένα. 
Game over!
Για σχολιασμό αντιρρήσεις και παπαρολογία με βρίσκεις εδώ  @Tattookolou (twitter)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...