"Πρέπει η Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών και βγει από το ευρώ" υποστήριξε ο διάσημος οικονομολόγος που απέκτησε φήμη προβλέποντας τη δημσοιονομική κρίση του 2008, ο Νουριέλ Ρουμπίνι μιλώντας στο σχετικό ντιμπέιτ που διοργάνωσε η Intelligence Squared Greece.
O Ρουμπινί χαρακτήρισε τη συμφωνία των Βρυξελλών της περασμένης Δευτέρας, "αναποτελεσματική" καθώς όπως όπως υποστήριξε, επιβάρυνε την Ελλάδα με επιπλέον χρέος 130 δισ. που θα πρέπει να επιστραφούν σε συνδυασμό με μια πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα και η οποία, όπως επισήμανε ενισχύει έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και επιδείνωσης του χρέους της χώρας.
"Η Ελλάδα", τόνισε ο κ. Ρουμπίνι, "χρειάζεται ανάπτυξη κι όχι λιτότητα. Δίχως ανάπτυξη ούτε το χρέος ούτε κανένας άλλο μέγεθος της οικονομίας είναι βιώσιμο", πρόσθεσε.
Μάλιστα, επιτέθηκε κατά της τρόικας για το γεγονός ότι πιέζει για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία εν καιρώ ύφεσης και μάλιστα σε συνδυασμό με πολιτικές λιτότητας! "Για να κάνεις μεταρρυθμίσεις χρειάζεσαι ανάπτυξη κι όχι λιτότητα και ύφεση", τόνισε ο κ. Ρουμπίνι. "Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεγάλη κοινωνική αντίσταση που ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις".
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να επιτύχει ανάπτυξη η Ελλάδα χρειάζεται μια υποτίμηση της οικονομίας της ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Για να γίνει αυτό υπάρχουν θεωρητικά τέσσερις τρόποι.
Ο πρώτος είναι μήπως εκ θαύματος το ευρώ υποτιμηθεί κατά 30% έναντι του δολαρίου. Ο δεύτερος είναι ο δρόμος των δομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στη Γερμανία έκαναν 10 χρόνια για να αποδώσουν. Ο τρίτος είναι η εσωτερική υποτίμηση, που επιχειρείται στην Ελλάδα και έχει προκαλέσει σοβαρή ύφεση. Ο Ρουμπίνι υπέρ του τέταρτου δρόμου, ο οποίος είναι και έξοδος της χώρας από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή.
Όπως υποστήριξε : "Μια τέτοια κίνηση από πλευράς της Αθήνας, δεν θα είναι απαραίτητα καταστροφική". Όπως επισήμανε, οι παράπλευρες απώλειες στην κοινωνία και την οικονομία μπορούν να μετριαστούν σημαντικά, αν η Αθήνα διαπραγματευτεί, ως οφείλει, την έξοδό της με την τρόικα, ώστε να επιτύχει πλήρη στήριξη καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του εγχειρήματος και σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Για τον ίδιο, η επιλογή της Ελλάδας –η οποία, λέει, βρίσκεται ήδη σε καθεστώς χρεοκοπίας χαρακτηρίζοντας το "κούρεμα" στο χρέος της εκβιαστικό κι όχι εθελοντικό- δεν είναι ανάμεσα στην παραμονή ή την έξοδο από το ευρώ. Είναι ανάμεσα στην έξοδο από το ευρώ ή την ύφεση, η οποία οδεύει προς το να εξελιχθεί σε ένα Μεγάλο Κραχ. Συμβουλεύει δε την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί το "πικρό" φάρμακο της εξόδου, ώστε να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας.
Υπέρ της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ τάχθηκε και ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής στο τμήμα Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Δέχθηκε ότι η αποχώρηση από το ευρώ δεν θα είναι χωρίς κραδασμούς, βραχυπρόθεσμα, κυρίως στις τράπεζες και το εμπόριο, αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Οι υποστηρικτές του ευρώ
Κατά της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ επιχειρηματολόγησε ο βρετανός βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Μπλερ, Ντένις ΜακΣέιν.
Πρόσθεσε ότι η υποτίμηση μέσω της δραχμής δεν είναι λύση, φέρνοντας το παράδειγμα της υποτίμησης της βρετανικής λίρας τα τελευταία τρία χρόνια, που όμως δεν επέφερε θεαματική αύξηση ούτε των εξαγωγών, ούτε του τουρισμού, ούτε συνολικά βοήθησε το εξωτερικό ισοζύγιο.
Μίλησε με θερμό συναισθηματικό λόγο υπέρ της Ελλάδας και έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας στα ελληνικά "όχι" στη δραχμή "ναι" στο ευρώ.
Το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας φέρνει πολλή λιτότητα, αλλά "επιτρέπει την ομαλή προσγείωση", είπε η Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναρωτήθηκε "πώς μπορεί να υποτιμηθεί μια μετα-σοβιετική οικονομία, όπως η ελληνική;".
Μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ, κυρίως στην τροφοδοσία της χώρας από το εξωτερικό σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα και τόνισε ότι "με ή χωρίς ευρώ η ύφεση είναι αναπόφευκτη".
Αρνήθηκε κάθε σύγκριση με την Αργεντινή, της οποίας το νόμισμα υποτιμήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές προϊόντων στον κόσμο, ενώ δεν είναι αυτή η περίπτωση της Ελλάδας.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η "Intelligence 2 Greece" και το BBC World News, και συντόνισε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του World News Today Ζεϊνάμπ Μπαντάουι, στο «Θέατρο» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης, σε ποσοστό 75% έναντι 18,9%, υποστήριξε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, επιβραβεύοντας τις απόψεις των Ντένις Μακσέϊν και Μιράντα Ξαφά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου