Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Όταν η Greenpeace γίνεται το ανέκδοτο του ακτιβισμού


Χθες μπήκε μια ανάρτηση στο blog σχετικά με τις τράτες που σκοτώνουν όλη την θαλάσσια ζωή στο καταστροφικό τους πέρασμα.
 Όλο αυτό γίνεται για κάποια συγκεκριμένα ψάρια που έχουν εμπορική αξία. Όλα τα υπόλοιπα που είναι και τα περισσότερα πετιούνται πίσω στη θάλασσα νεκρά. 


Το video της Greenpeace μας ενημερώνει για αυτή την πρακτική. 
Στο τέλος καθώς επίσης και στο λινκ που πρέπει να υπογράψεις υπάρχει κάτι που μου τράβηξε την προσοχή και ειλικρινά μου έλυσε πολλές απορίες που είχα  σχετικά με την greenpeace και το έργο της. 
Κατάλαβα γιατί στις πιο ενεργές και αποτελεσματικές  περιβαλλοντολογικές  οργανώσεις η greenpeace αναφέρεται σαν  ανέκδοτο.  


Χθες έβαλα μια ανάρτηση για το euro 2012 και τους Ουκρανούς που μαζεύουν τα αδέσποτα και τα καίνε ζωντανά σε φούρνους για να μην χαλιέται η αισθητική του ποδοσφαιρόφιλου τουρίστα. 
Για φανταστείτε λοιπόν μια κινέζικη ας πούμε, ακτιβιστική οργάνωση να έφτιαχνε ένα βίντεο και να οργάνωνε μια καμπάνια για αυτό το θέμα με με κεντρικό μπάννερ 
"Για να μην λείψουν οι σκύλοι από το πιάτο μας προστατεύστε τους". 


Τι λέτε; 
Πως σας φαίνεται; 
Θα υπογράφατε;
Κάπου εδώ αρχίζει ο βαθύς δυτικός πολιτισμός ο οποίος  ορίζει ότι τα σκυλιά δεν τρώγονται. 


{**έχει το κόλλημα ο δυτικός πολιτισμός να θεωρεί ότι αγαπώντας τα σκυλιά είσαι αυτόματα και  φιλόζωος. -" Κοίτα ένα κουταβάκι που πήρα, είμαι φιλόζωος, αγαπώ πολύ τα ζώα, κάτσε να φάμε τώρα ένα μωρό αρνάκι, ένα αρνάκι γάλακτος***}


Άλλος πολιτισμός διαφορετικού σημείου του ορίζοντα  (ανεπτυγμένων χωρών όχι των ζουλού ή των Μάο Μάο )ορίζει ότι οι σκύλοι τρώγονται όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες σε αντίθεση με τα γουρουνάκια και τις αγελάδες... 
  ...και κάπου εκεί αρχίζει ο παράλογος διάλογος των πολιτισμών.


Ο δυτικός πολιτισμός θα πει ότι τα σκυλιά είναι έξυπνα για να απαντήσει η απέναντι πλευρά ότι τα γουρούνια έχουν αποδεδειγμένα περισσότερη ευφυΐα και πάει λέγοντας.
Αν κάτσει και μπεις σε κάνα φόρουμ θα ακούσεις εκατοντάδες επιχειρήματα και από τις δυο πλευρές.


Το θέμα μας εδώ δεν είναι αν έχεις το δικαίωμα να τρως  σκύλους ή όχι.
Από την στιγμή που η ανθρωπότητα στο σύνολό της έχει αποφασίσει ότι τα ζώα υπάρχουν αποκλειστικά προς όφελός της τότε μια συζήτηση για το ποια επιτρέπεται να τα βασανίζεις και να τα εξοντώνεις  και ποια όχι είναι το λιγότερο αφελής και υποκριτική.


Προσωπικά πιστεύω ότι τα σκυλιά δεν τρώγονται όπως και τα γουρούνια και οι αγελάδες. Τον πόνο, την δυστυχία, τον βασανισμό, την βιαιότητα, την αγάπη, την φροντίδα...
 την βιώνουν όλα τα ζώα το ίδιο. 
Δεν είναι θέμα ευφυΐας ο πόνος αλλιώς θα λέγαμε ότι ένας βλάκας δεν πονάει όσο ένας έξυπνος.


Το θέμα εδώ είναι η καμπάνια της Greenpeace.
Πολλοί την κατηγορούν ότι είναι μια δεξαμενή άφεσης οικολογικών αμαρτιών για τον δυτικό κόσμο.
Είναι η αντίδραση του πολιτισμένου κόσμου που εσύ πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχει, για να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια πάνω στην λογική ότι κάποιος ασχολείται με τα προβλήματα του περιβάλλοντος... άρα εντάξει.
Κάνω μια δωρεά και αυτό είναι. Μπορώ να συνεχίσω  κάνοντας τις ίδιες προσωπικές επιλογές


Όπως και να χει είτε έχουν δίκιο είτε άδικο αυτοί που τα λένε αυτά, εγώ δεν θα υπέγραφα σε μια οργάνωση προστασίας σκύλων που έχει ως κριτήριο τις στομαχικές μας ανησυχίες.
Δεν θα έσωζα ένα σκύλο για να μην μου λείψει κάποια στιγμή από το μεσημεριανό μου τραπέζι.
Άσχετα από το αποτέλεσμα, για μένα έχει καθοριστική σημασία και ο λόγος που το κάνω.


Μια οικολογική ακτιβιστική οργάνωση  που σέβεται τον εαυτό της και αυτά που πρεσβεύει φαντάζομαι ότι θα προστάτευε ένα ζώο ή ένα ψάρι γιατί πιστεύει ότι πραγματικά έχει δικαίωμα στην ζωή.


Ακτιβισμός και πάθος πάνε μαζί και για να έχεις πάθος με κάτι πρέπει να το πιστεύεις πραγματικά.
Δεν μπορείς να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των ζώων αν πραγματικά δεν πιστεύεις σε αυτά, γιατί όπως λένε (και σε αυτό συμφωνώ απόλυτα) τα δικαιώματα των ζώων, αν επιλέξεις να τα σεβαστείς και να τα υπερασπιστείς, δεν σταματάνε στον χασάπη της γειτονιάς ή  στο πιρούνι σου. 
Αν σταματάνε εκεί τότε υπερασπίζεσαι το δικαίωμα σου στο να τα εξουσιάζεις και να τα εκμεταλλεύεσαι για αποκλειστικό σου όφελος.


Το μπάννερ της Green Peace θα μπορούσε να λέει: 


"για να μην διαλύσουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα"


ή


 "για να μην πεθάνουν οι θάλασσές μας"


αντ αυτού λέει 


"για να μην λείψει το ψάρι από το πιάτο μας"



το κωλόπαιδο Tattookolou

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια που διατύπωσες με τις σωστές λέξεις μια τόσο μεγάλη αλήθεια! Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς όμως για να μπορέσουμε πια όλοι μας να βοήθαμε το οικοσύστημα, κοίνως να έχουμε τη στοιχειώδη ευαισθησία, έχουμε φτάσει στο σημείο να προσπαθούν να μας δελεάσουν με κάθε τρόπο.Θέλω να πώ πως οφείλουμε να προστατεύουμε το οικοσύστημα και επειδή αυτό δε συμβαίνει όταν μας το λένε με ορολογίες ή απλά με "όμορφες εικόνες" φτάσαμε στο εξεφτελιστικό σημείο να μας λένε "βοήθα ρε, για να χεις να τρώς τουλάχιστον!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...