Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε


Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στην Αγγλία ξυπνούν άσχημες μνήμες στους Ευρωπαίους και όχι μόνο.
Δεν είναι πολλά χρόνια πριν που το Παρίσι είχε καεί από αναλόγου εντάσεως επεισόδια. Το 2008 δεν είναι τόσο μακρινό για να θυμηθούμε τι συνέβη στην Αθήνα από την δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η αναταραχή στον Αραβικό κόσμο Αίγυπτος, Υεμένη, Αλγερία, Τυνησία και Συρία, είναι φετινές εξελίξεις. Η αγανάκτηση από την Ισπανία μεταδόθηκε στην Ελλάδα και από εδώ έχει φτάσει στο Ισραήλ… ναι, ναι στο Ισραήλ.

Όλα αυτά μπορεί κάποιοι να τα θεωρήσουν τυχαία, υπάρχουν όμως και αυτοί που υποστηρίζουν πως μόνο τυχαία δεν είναι. Οι περισσότερες από αυτές τις αναταραχές έχουν ξεκινήσει από το 2008 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, απλά τα φαινόμενα γιγαντώνονται τώρα που η κρίση είναι παγκόσμια. Τώρα που οι καταστάσεις τους αγγίζουν όλους. Όλους, τρόπος του λέγειν, γιατί οι ηγέτες είπαμε… κάνουν διακοπές, πλην του Κάμερον, που επέστρεψε γιατί κατέρρεε η πρωτεύουσα.

Όπως όλα δείχνουν οι λαοί βρίσκονται σε αναβρασμό, οι κοινωνίες έχουν κυριολεκτικά γονατίσει, και έχουν φτάσει στο σημείο του «δεν πάει άλλο». Μια αφορμή χρειάζεται για να αναφλεγεί η σπίθα, αφορμή που στην περίπτωση της Αθήνας έδωσε η δολοφονία Γρηγορόπουλου, στο Παρίσι η δολοφονία ενός μετανάστη, στο Λονδίνο η δολοφονία ενός 26χρονου. Το ζητούμενο όμως είναι οι αρμόδιοι να μην στέκονται στις αφορμές, αλλά να ψάχνουν και τις αιτίες. Γιατί η βία έχει πολύ βαθύτερες ρίζες και πριν εκδηλωθεί θέλει ικανό χρονικό διάστημα για να γιγαντωθεί μέσα στον καθένα.

Ας ψάξουν λοιπόν τις αιτίες, ας δουν που οδηγούν τους λαούς, ας κοιτάξουν τους ανθρώπους πίσω από τους αριθμούς και τις στατιστικές, μόνο έτσι θα καταφέρουν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν, γιατί οι λαοί αντιδρούν έτσι όπως αντιδρούν, γιατί έχουμε τόσο τυφλή βία.

Ο λαός λέει, η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε, επειδή ο γιαλός μάλλον είναι δύσκολο να είναι στραβός, πρέπει να καταλάβουν ότι μάλλον αρμενίζουμε στραβά, και αν ειλικρινά θέλουν να προλάβουν καταστάσεις θα πρέπει να δουν κάτω από ένα άλλο πρίσμα την γραμμή πλεύσης τους, πριν τους προλάβουν τα γεγονότα.

Ζαφείρης Σπυριδάκης
http://www.newstoday.gr/editorial/67369/e-stravos-einai-o-gialos-e-strava-armenizoume

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...