Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Α ρε Λεβένταρε... Σε ένα παράλληλο σύμπαν είσαι σίγουρα ο πρωθυπουργός μας

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ξέρει ότι δεν θα γίνει ποτέ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτό δεν τον πτοεί καθόλου ούτε τον βγάζει από την τροχιά του να παραμένει δεκαετίες τώρα, ο πιο αγνός Έλληνας πολιτικός. Ο Βασίλης Λεβέντης στο Cosmo.gr, σε μια συνέντευξη που χώρεσε Παπανδρέου, Μητσοτάκη, αρκουδέηδες, μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα και ιστορίες προδοσίας, ενσαρκώνει το "Όπου τολμούν οι... ηθικοί".
Την πρώτη φορά που συνάντησα τον Βασίλη Λεβέντη ήταν έξω από τα πολιτικά του γραφεία στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο. Δεν του μίλησα (δεν είχα και λόγο άλλωστε), μου φάνηκε αξιοσημείωτα ψηλός και αρκετά πιο εγκρατής από το κλασικό του ξέσπασμα το Μάρτιο του 1993, λίγο πριν πέσουν οι κεραίες του Καναλιού 67 στον Υμηττό.
"Κλείνουν το Κανάλι 67, κλείνουν και τον τάφο τους", ωρυόταν πριν περίπου 20 χρόνια ο πρόεδρος της νεοσύστατης τότε Ένωσης Κεντρώων, σε ένα παραλήρημα λεπτών που τον όρισε στις συνειδήσεις των περισσοτέρων ως γραφικό, συνωμοσιολάγνο και εκτός ελέγχου. Περίπου 20 χρόνια μετά, ο Βασίλης Λεβέντης είναι ήρεμος, ώριμος και έχει κάθε δικαίωμα να βάζει τον δείκτη στον κρόταφο και να λέει "Στα 'λεγα εγώ". Στο προεκλογικό του σποτ, τα αποσπάσματα (πολύ) παλιών εκπομπών του που προέβλεπαν τη χρεωκοπία δεν είναι προϊόν μοντάζ.
Δεν έχει συμβεί ακόμα η δεύτερη φορά που θα δω τον Βασίλη Λεβέντη από κοντά. Το ραντεβού μας στο γραφείο του για τη συνέντευξη αναβλήθηκε περίπου μισή ώρα πριν, γιατί ο Πρόεδρος είχε μόλις γυρίσει από την Καρδίτσα, σε λίγες ώρες θα έφευγε για Κέρκυρα και ήθελε να αναπαυτεί, όπως λόγια μου είπε από το τηλέφωνο.
Μπορεί η μαγεία του τετ-α-τετ να χάθηκε στο παρά πέντε, αλλά για 53 λεπτά νόμιζα ότι είναι απέναντί μου, σχεδόν τον έβλεπα να κουνάει τα χέρια αγανακτισμένος τη στιγμή που απαντούσε για τις προδοσίες που του επεφύλασσε η πορεία του στην πολιτική. Αν αυτό σε κάνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, συνέχισε να πιστεύεις ότι ο Βασίλης Λεβέντης είναι γραφικός, αν και φοβάμαι ότι η συνέντευξη που ακολουθεί θα σε "απογοητεύσει". Περιμένω σχόλια (πολλά) στο @illanastasiadis.                       
Πρόεδρε, είναι έντονο το κοινό αίσθημα ότι εκλογές της Κυριακής είναι οι πιο κρίσιμες της Μεταπολίτευσης; Συμφωνείτε;
Ναι, γιατί διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ και ο ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός. Φτάσαμε ως εδώ με πολλά λάθη ιδιαίτερα στο πώς ψήφιζε ο κόσμος, δηλαδή με κριτήριο το βόλεμα και το διορισμό των παιδιών του και όχι την ιδεολογία. Αυτό είναι το πιο ουσιώδες λάθος που έκανε ολόκληρη η κοινωνία.
Οι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον παράνομης προέλευσης χρήμα για να θαμπώνουν τον κόσμο μέσω πλύσης εγκεφάλου στα ΜΜΕ και μέσω υποσχέσεων  για διορισμούς. Ενυπωσίαζαν με πολλά γραφεία σε όλη τη χώρα, με παρουσία των κορυφαίων στελεχών στις τηλεοράσεις και άφηναν να εννοείται ότι "εμείς θα διορίζουμε και το παιδί σας". Σαγηνευτικός συνδυασμός για τον απλό πολίτη.
Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να ανατραπεί αυτό;
Εκ των πραγμάτων, ναι. Από την ώρα που η Ευρώπη θεωρεί ότι πρέπει να τελειώσουν οι πελατειακές σχέσεις, να μειωθεί το κράτος και ότι ο κύριος λόγος της καταστροφής ήταν η διαφθορά, οι μίζες και η υπερφόρτωση του Δημοσίου, αρχίζει πια και ο λαός να συμφιλιώνεται με την άποψη ότι τελείωσε η αμαρτωλή μεταπολίτευση.
Σήμερα υπάρχουν δύο όμιλοι κομμάτων. Ο ένας είναι το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που λένε πως μας διατηρούν στην Ευρώπη, με τον τρόπο, όμως, που κυβερνούν, πλησιάζει η πτώχευση και εξαθλιώνεται ο κόσμος με βάρη που δεν του αναλογούν (κλεψιές άλλων). Αυτή είναι μια αποτυχημένη πολιτική που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ο άλλος (Παπαρήγα, Τσίπρας, Κουβέλης, Καμμένος), με διάφορες μικρο-παραλλαγές, συνταυτίζεται στο "Λαέ μην πληρώνεις, δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, μας χρωστάνε, δεν χρωστάμε". Όλοι μιλούν την ευχάριστη γλώσσα να μην πληρώσουμε τα χρέη μας που είναι πρόταση-προτροπή για πτώχευση. Αν έχεις ένα ομόλογο και δεν προσέλθει η χώρα να το πληρώσει, δημιουργείται στάση πληρωμών και πτώχευση.
Ανάμεσα σε αυτές τις δύο καταστροφικές στρατηγικές των δύο ομίλων, βρίσκεται η Ένωση Κεντρώων που επιμένει ότι είναι ουσιώδες να μην πτωχεύσει η χώρα, να πέσει το έλειμμα στο 3% και να επιστρέψει η χώρα στις αγορές μέσω μείωσης προνομίων της πολιτικής ελίτ και ρίψης των βαρών στους έχοντες και κατέχοντες.
(Αναλυτικά τα μέτρα που προτείνει η Ένωση Κεντρώων στο τέλος του κειμένου)
Πώς θα συμπεριφερθεί ο Έλληνας μπροστά από την κάλπη; Τι λέει η πολύχρονη πείρα σας;
Κοιτάξτε. Επειδή ο λαός βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία (είτε ψηφίσει ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ, θα συνεχιστεί αυτός ο θάλαμος αερίων που βρισκόμαστε σήμερα), η συνεχής μείωση εισοδήματος που δεν έχει άλλο περιθώριο να συνεχιστεί, θα δώσει ράπισμα και στα δύο αυτά κόμματα. Τώρα προσπαθούν να τρομοκρατήσουν ότι αν δεν εκλεγούν αυτοί, θα έχουμε αστάθεια και ακυβερνησία, αλλά ο κόσμος δεν έχει να χάσει τίποτα και δεν θέλει να δώσει ψήφο στη συνέχιση αυτής της πολιτικής.
Ούτε όμως την εύκολη υπόσχεση του "δεύτερου ομίλου" την εμπιστεύεται ο λαός. Η κυρία Παπαρήγα λέγουσα "όχι" σε όλα δεν έχει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αν έλεγε έστω στα μισά ναι, θα είχε νόημα. Το κάθετο "όχι" έχει πείσει την κοινωνία ότι κοιτά μόνο το κομματικό της συμφέρον και είναι εκτός πραγματικότητος. Το ίδιο και ο Τσίπρας και ο Κουβέλης με τις γενικολογίες. Λένε ότι δεν θα κόψουν από κανένα και συγχρόνως δεν θα πτωχεύσουμε, αλλά ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται.

Αν η Ένωση Κεντρώων είχε τη βοήθεια των ΜΜΕ, θα μπορούσε να πάρει σήμερα μέχρι και 30%, γιατί είναι η λογική μέσα στον παραλογισμό που επικρατεί.

Τι προβλέπετε λοιπόν σαν αποτέλεσμα;
Εγώ πιστεύω ότι δεν θα γίνει πρωθυπουργός ο Σαμαράς και ότι μάλλον θα παραμείνει ο Παπαδήμος. Πιστεύω ότι η Ν.Δ. δεν θα αυτοδυναμήσει, και οι άλλοι που θα λένε "ναι" στη συγκυβέρνηση, δεν θα δέχονται τον Σαμαρά για πρωθυπουργό. Προσωπική, δεν νομίζω πως υπάρχει καλύτερος από τον Παπαδήμο για αυτή τη θέση. Αν και αυτός με απογοήτευσε.
Λέγεται ότι τον είχατε προτείνει πολύ πριν του δώσουν το χρίσμα Παπανδρέου και Σαμαράς...
Αυτό είναι αλήθεια. Ναι, γιατί περίμενα πολύ περισσότερα από αυτόν. Τον είχα προτείνει λόγω της σεμνότητάς του και των σχέσεων του με την Ευρώπη. Αυτούς τους δωρικούς τύπους που μιλούν λίγο τους αγαπώ πολύ. Όταν πήρε την εμπιστοσύνη των δύο (αφήστε τον Καρατζαφέρη εκτός, γιατί το θεωρώ γελοίο ότι μπήκε στην κυβέρνηση), έπρεπε να πατήσει λίγο πόδι και να προσπαθήσει. Δυστυχώς, απλά περιορίστηκε να πει ότι δεν θα πάρει το μισθό του. Ο μισθός σας είναι κύριε Παπαδήμο το ζήτημα; Η χώρα εκτίθεται. Παρ' όλ' αυτά συνέχισε σαν να ήταν ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Διαχειριστικού τύπου πρωθυπουργία, περιορισμός στο κούρεμα, κανένα γενναίο μέτρο αλλαγής, μετάθεση των πάντων στην επόμενη κυβέρνηση.
Πιστεύετε πως είναι εφικτή η θρυλούμενη ένωση της Αριστεράς;
Δεν μπορεί να γίνει γιατί τα κόμματά της είναι καπετανάτα συμφερόντων. Αυτοί κοιτάνε τα μαγαζιά τους και όχι την Αριστερά. Αν κοίταζαν το λαό, θα έβρισκαν τη δύναμη να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.
Άλλωστε, ιδεολογικά δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Τόσα χρόνια δεν ανήκαν στο ίδιο κόμμα ο Κουβέλης και ο Τσίπρας; Τώρα διαφωνήσανε; Είναι καθαρό ότι ο Κουβέλης καλείται να παίξει ρόλο θυγατρικής του ΠΑΣΟΚ. Ο Συνασπισμός έχει δώσει και τη Δαμανάκη στο ΠΑΣΟΚ. Το συγκεκριμένο κόμμα έχει ιστορία αιμοδοσίας στο ΠΑΣΟΚ μέσω γενναιόδωρων ανταλλαγμάτων. Τους δίνουν οφίτσια, τη Δαμανάκη δεν την είχανε βάλει για δήμαρχο;
Τι σας λέει ο κόσμος στην επαρχία;
Πάρα πολύ μας αγαπάει. Στην Καρδίτσα, το Σάββατο (σ.σ. 28/4), αρχικά είχαμε ένα αδιάφορο ακροατήριο στην πλατεία Δικαστηρίων, που αφού άρχισε η ομιλία, έμεινε έκθαμβο, ενώ σχεδόν γέμισε η πλατεία. Είναι τόσο σπουδαίο αυτό που λέει η Ένωση Κεντρώων, δεν μπορεί ο άλλος να μη σταματήσει να τα ακούσει. Απλά προσπαθούν να μας εμποδίσουν να τα πούμε. Οι προσπάθειες των άλλων κομμάτων συντονίζονται στο να μην ακουστεί ο Λεβέντης.

Βλέπω και τη συμπεριφορά των ΜΜΕ. Βγήκε η Espresso και δεν ανέφερε καν ότι το κόμμα μας κατεβαίνει στις εκλογές.

Σας φοβούνται δηλαδή;
Δεν φοβούνται το κόμμα μας, ούτε το φυσικό πρόσωπο Βασίλης Λεβέντης, αλλά τις προτάσεις μας που είναι λογικές. Ζούμε στην εποχή της απατεωνιάς και της ανειλικρίνειας που όταν παρουσιαστεί κάποιος που λέει την αλήθεια, αποτελεί απειλή για το πολιτικό σύστημα.
Το μίσος κατά του Λεβέντη είναι ότι παρουσιάζεται ένας άνθρωπος χωρίς κρατικά λεφτά (εκτός των άλλων, εκπροσωπούμε και την κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος όπως έχει γίνει και στην Αμερική), με κόμμα και λογικές προτάσεις. Στην Ελλάδα, τα κόμματα τα παίρνουν από το κράτος, τα παίρνουν και από τους βιομηχάνους χωρίς να φαίνονται πουθενά.
Είναι το μίσος κατά του Λεβέντη ο λόγος που έκλεισε το Κανάλι 67;
Μα τι σας λέω τόση ώρα; Όταν πρωτοεμφανίστηκα και μίλησα για πλουραλισμό στα ΜΜΕ, για αυστηρό έλεγχο του πόθεν έσχες των καναλαρχών και πρότεινα οι άδειες να βγαίνουν κάθε χρόνο αν ο φάκελος κάθε καναλιού πληροί τους κανόνες δεοντολογίας, έθιξα έναν χώρο που είχε μάθει να έχει νταβατζήδες και έγινα μισητός. Κι αυτό το πλήρωσε η Ένωση Κεντρώων.
Πολλοί μου έλεγαν να το πάω λάου-λάου, όχι ευθέως κόντρα, να με διαφημίσουν και να τους τη φέρω όταν αποκτήσω δύναμη.

Το να πηγαίνεις διπλωματικά μαζί με τη διαφθορά για να την πατάξεις δεν το θεωρώ ηθικό στη ζωή ενός πολιτικού.

Πάντα όταν κάποιος πήγε με τους κλέφτες για να τους πολεμήσει, απορροφήθηκε, έγινε και ο ίδιος κλέφτης. Δεν υπάρχει αντίθετο παράδειγμα στους αιώνες. Ο πολιτικός πρέπει να ακολουθεί τη φωνή της καρδιάς του ακόμα κι αν δεν τον συμφέρει.
Στην τελευταία εκπομπή του Καναλιού 67, μιλήσατε με πολύ σκληρή γλώσσα για πολλούς. Το έχετε μετανιώσει;
Οι εκφράσεις αυτές δεν ήταν εν αιθρία, αγαπητέ. Ήταν μια εκπομπή υπό το πνεύμα ότι ανεβαίνουν τα ματ να ρίξουν τις κεραίες στον Υμηττό. Ήταν η τελευταία εκπομπή. Εγώ έκανα πάντα τα βράδια εκπομπή και με κάλεσαν εκτάκτως να πάω 13.30 το μεσημέρι. Η εκπομπή διήρκησε 3-4 ώρες. Έβγαιναν και κάποιοι τηλεθεατές, έλεγαν κάτι κατάρες και βρισιές, είχε φορτιστεί το κλίμα. Τότε εθίγετο ο Μητσοτάκης με κάποιες εκπομπές περί της Αποστασίας που κάναμε.
Είχαμε κάνα δυο προειδοποιήσεις "θα σας το κλείσουμε το κανάλι" κι έτσι ήρθε η μεγάλη ημέρα εκείνη. Ξέφυγε ο έλεγχος και από εμένα και από το κοινό. Αλλά υπό τη θέρμη ότι μας κλείνουν το κανάλι κι ότι είναι η τελευταία μας εκπομπή. Είναι κάτι που θα το έκανε οποιοσδήποτε σε ανάλογη περίσταση. Αυτό πιστεύω, δεν είναι θέμα να μετανιώσω κάτι. Γι' αυτό δικαιολογούμαι μέσα μου γιατί δεν έκανα κάτι κακό. Υπό τις συνθήκες αυτές, όταν και τα 300 άλλα κανάλια τα είχαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., το ένα, το μόνο που τους ασκούσε κριτική θέλησαν να το κλείσουν Ε, αυτό μας έβγαλε από τα ρούχα μας. Αν ο κόσμος θεωρεί αυτό το μεγάλο μου λάθος και εξαιτίας του δεν με ψηφίζει, ας έρθει στη θέση του να καίγεται το σπίτι του και να χάνει τα πάντα (τη ζωή, την εργασία του) και ας καταλάβει τι θα πει απώλεια ψυχραιμίας.
Οι αντίπαλοί μας βάζουν στο ίντερνετ το συγκεκριμένο απόσπασμα για να μην το συνδέσει ο ακροατής με το τι γινόταν και να γυρίσει εναντίον μου.
Τραγική ειρωνία αν αναλογιστεί κανείς ότι ήσασταν εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΑΣΟΚ..
Το ΠΑΣΟΚ έγινε με πολλά όνειρα. Με σοσιαλισμό, για μια Αριστερά όχι τύπου σταλινικού, αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο. Αυτό ήταν το όνειρο του Ανδρέα Παπανδρέου που το σχημάτισε. Σ' αυτό επενδύσαμε όλοι. Εγώ προσωπικά έχω ξοδέψει χρήματα, χρόνο, ζωή. Έχω κινδυνεύσει να πέσω κι από κολόνα και να χάσω τη ζωή μου.

Στην προσπάθειά μου να κρεμάσω ένα πανό του ΠΑΣΟΚ το '74 στον Πειραιά, πέρασε ένα τρόλεϊ, πήρε τα σχοινιά και η σκάλα που ήμουν αιωρείτο για αρκετά δευτερόλεπτα στον αέρα. Ευτυχώς έπεσε προς την κολόνα. Αν είχε πέσει προς το δρόμο, θα είχα σκοτωθεί.

Έχω δώσει για το ΠΑΣΟΚ πολλά περισσότερα από πολλά καθάρματα που ανήκουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ. Και στο αρχικό ΠΑΣΟΚ που μας έλεγαν Μαρξιστές και δεν περιμέναμε να πάρουμε τίποτα πίσω, ούτε μισθούς, ούτε βολέματα. Υπήρχε η θέληση να φτιάξουμε μια Ελλάδα καλύτερη. Υπήρχε η απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ανδρέα, δίναμε γι' αυτόν και το αίμα και το σπίτι μας.
Ο Ανδρέας στην αρχή έκανε δυο πραγματάκια με το που ήρθε (πολιτικός γάμος, δημοτική γλώσσα) τα οποία περιέγραφαν μια τροχιά δημοκρατική. Πολλές φορές πηγαίναμε το βράδυ στο σπίτι του και τον ρωτούσαμε όταν είχε πια την εξουσία, πότε θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές σοσιαλιστικού τύπου. Μας έλεγε ότι όσο είναι ο γέρος καραμανλής στην προεδρία, θα έχουμε συγκρούσεις. Τον πιστεύαμε γιατί ο Καραμανλής ήταν μονόχνωτος, δεξιός, δεν θα επέτρεπε αλλαγές σαν αυτές που επιδιώκαμε. Όταν αργότερα βγάλαμε τον Σαρτζετάκη, έπεσαν οι μάσκες. Ο Ανδρέας άρχισε να μη μας δέχεται.
Τι άλλαξε Πρόεδρε;
Το ΠΑΣΟΚ άρχισε να αστικοποιείται. Από την αντιευρωπαϊκή σκοπιά πέρασε στην ευρωπαϊκή. Αυτό ήταν μεταλλαγή. Ό,τι έκανε και ο Σαμαράς με το Αντιμνημόνιο και το Μνημόνιο. Μικρή αλλαγή ήταν; Τότε έφυγε όλη η Δημοκρατική Άμυνα από το κόμμα (βασικό συστατικό του ΠΑΣΟΚ). Ηθικά και ακέραια στελέχη έφευγαν ένα-ένα στον τομέα του "προδιδόμενος".
Με την αίγλη του, βέβαια, ο Ανδρέας είχε έναν ωραίο τρόπο να δίνει όραμα ακόμη και στην καινούργια υπόσταση του ΠΑΣΟΚ. Έδινε εξηγήσεις στις αλλαγές που έκανε και έδινε και οφίτσια. Έπειθε ότι δεν είναι προδοσία το κάθε τι κι ότι απλά άλλαξαν οι εποχές. Έπαιρνες λοιπόν την καρέκλα σου, έβαζες την ουρά στα σκέλια και σωπούσες. Με αυτόν τον τρόπο σιώπησαν οι περισσότεροι κι έτσι το ΠΑΣΟΚ διατηρήθηκε. ήρθε και το ρουσφέτι μετά, κι έτσι κατόρθωνε να συντηρεί δυνάμεις, να μην χάνει στελέχη και να είναι κυβερνών κόμμα στο 75% της μεταπολίτευσης.
Είχατε όμως και το πέρασμά σας από τη Νέα Δημοκρατία (σ.σ. υποψήφιος βουλευτής της το '89).
Αυτή είναι μια άλλη ιστορία που δεν κράτησε πολύ. Είχα απογοητευτεί πάρα πολύ από το ΠΑΣΟΚ, δεν είχα ακόμα τις δυνάμεις να ιδρύσω κόμμα (η κάθοδος σε εκλογές με κόμμα απαιτεί κάποια χρήματα, δυνατότητα εράνων κλπ). Είχαν βρεθεί κάποιο που με έπεισαν πως μπορώ να βοηθήσω έμπρακτα σε ζητήματα οικολογίας και απλής αναλογικής. Κατάλαβα ότι θα κάνω συγγραφή άρθρων για τα αυθαίρετα και τη νέα οικιστική πολιτική.
Με έφεραν σε επαφή με κάποιους το 89, επί Μητσοτάκη, είχαμε 4-5 σοβαρά ραντεβού με τον ίδιο και αναθέσαμε σε μια επιτροπή να προχωρήσει στην κατάρτιση προγράμματος. Όταν είδα πώς λειτουργούσε η επιτροπή, συνειδητοποίησα ότι αυτοί απλά ήθελαν να προσχωρήσω στη ΝΔ και όχι να συζητήσουμε οτιδήποτε. Ζήτησα αμέσως να αποσυρθώ, αλλά είχε λήξει η προθεσμία απόσυρσης. Δεν θέλησα να τους κάνω ζημιά, αν και μπορούσα νομικά να αποχωρήσω και να κάνω ιστορίες. Άφησα το χρόνο να κυλήσει και έφυγα.
Με πικρή γεύση.

Η δεξιά παράταξη είναι κόμμα εξουσιομανές, όχι οικείο προς σύγχρονες αντιλήψεις και όταν σου λέει ότι είναι ανοιχτή σε συζήτηση και διάλογο, σε θέλει για στρατιωτάκι και φερέφωνό της.

Αυτό που λίγο πολύ θέλουν όλοι οι ισχυροί. Για μένα ήταν μεγάλη προδοσία αυτό που έγινε το '89. Ένιωσα πληγωμένος γιατί εμφάνισαν ότι συνεργάστηκα με ένα κόμμα με το οποίο δεν συνεργάστηκα. Δεν περίμενα άλλη συμπεριφορά από τη Δεξιά, αλλά είχα απογοητευτεί τόσο από το ΠΑΣΟΚ.
Είστε τελικά ένας άνθρωπος της Αριστεράς στην καρδιά;
Το κέντρο είναι η τελειότητα πιστεύω. Η Δεξιά είναι ψυγείο συντήρησης και ο σοσιαλισμός προδόθηκε ολόκληρος. Το κέντρο συνθέτει, ενώ τα άλλα κόμματα βασίζονται στην κόντρα της μιας παράταξης με την άλλη. Γι' αυτό διέπρεψαν κόμματα όπως η Ένωση Κέντρου ή ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η χώρα ευδαιμόνησε όταν το δημιουργικό δαιμόνιο των Ελλήνων συνυπήρξε με τη λογική της εξουσίας.
Ούτε ο Ελ. Βενιζέλος ήταν εχθρός με κανέναν, απλά υπάρχουν κάποιοι που σε μισούν επειδή είσαι σωστός. Τέτοια εχθρότητα είχαν οι βασιλικοί προς τον Βενιζέλο. Υπήρξαν περίοδοι που και ο Γεώργιος Παπανδρέου τα είχε καλά με το παλάτι. Δημοκράτης, δίκαιος, ηθικός, ο Παπανδρέου ήταν πάντα ο ίδιος. Το παλάτι άλλαζε τη στάση απέναντί του. Καμιά φορά, όταν καταλάβαινε ότι οι Καραμανλήδες ήταν άχρηστοι, συμφιλιωνόταν μαζί του.
Το Κέντρο μπορεί να συνεργαστεί και με τη Δεξιά και με το ΠΑΣΟΚ, γειτονικοί χώροι θεωρούνται, αλλά στη βάση να βοηθήσουμε τους αδυνάτους, να υπάρχει δημοκρατία και πλουραλισμός, τάξη, ήθος, και όχι κράτος-ανώνυμη εταιρία. Καλούμε να κάτσουμε να δούμε τι έβλαψε τον τόπο τα τελευταία 50 χρόνια και να το αλλάξουμε.
Το Κέντρο μεγάλωσε την Ελλάδα. Χωρίς τον Ελ. Βενιζέλο, η χώρα θα έφτανε μέχρι τη Λαμία. Ο Παπαναστασίου είπε "κράτος χωρίς απλή αναλογική δεν είναι δημοκρατικό". Μιλάμε για κορυφαίους ηγέτες που δεν απόλαυσαν τίποτα, αλλά έγραψαν ιστορία χωρίς καν να μακροημερεύσουν.
Σέβεστε κάποιον σύγχρονο πολιτικό;
Ξεχώριζα τον Σουφλιά από τη ΝΔ και το Σημίτη από το ΠΑΣΟΚ. Τον Σουφλιά γιατί θεωρούσα ότι έχει ήθος και το Σημίτη γιατί ήταν λόγιος, ικανός, είχε μια σοβαρότητα. Στο τέλος με απογοήτευσαν και οι δύο. Ο Σουφλιάς ανέπτυξε σχέσεις με μεγαλεοργολάβους και αντί να τους αφαιρέσει προνόμια, τα συντήρησε, παρότι έμεινε 4 χρόνια υπουργός στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ο δε Σημίτης είχε ένα περιβάλλον από κλέφτες και λωποδύτες και έκανε το σκάνδαλο του 1999 με το Χρηματιστήριο. Δεν τολμώ λοιπόν να δημοσιοποιήσω τη συμπάθεια μου γιατί και οι δύο είναι αντιπαθείς εκ της πολιτείας τους. Και καλός να είναι ένας σε ένα πεδίο κακών, θα τον πάρει η μπάλα. Αν είναι μαζί με κλέφτες και σιωπά, τι να το κάνω;
Τι βλέπετε πίσω από τη φυλάκιση Τσοχατζόπουλου;
Δημόσιες σχέσεις του πολιτικού συστήματος τα θεωρώ αυτά. Να πει να βάζουμε και κάποιον μέσα. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν είναι ο μόνος που έκλεψε. Στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, άλλοι έχουν κλέψει πολύ περισσότερα.

Πιστεύω ότι θα τον βγάλουν σύντομα έξω όπως τον Εφραίμ, γιατί είναι βόμβα ο Άκης. Ξέρει άριστα το πασοκικό ανθολόγιο.

Ξέρει ότι ο εργολάβος δεν αναλάμβανε αν δεν έπαιρνε το 15%, ξέρει για τις προμήθειες του Δημοσίου, θα κάψει πολλούς. Δέχεται τώρα το ρόλο να κάτσει μέσα για 2-3 μήνες και να βγει με ανήκεστο βλάβη υγείας. Δεν νομίζω το πολιτικό σύστημα να αποφάσισε κάθαρση.
Θα προχωρούσατε μελλοντικά σε συνεργασία-συνδυασμό με κάποιο άλλο κόμμα;
Αν υπάρξει μια συνεργασία υγιής, δεν έχω καμία αντίρρηση. Ούτε αρχομανής, ούτε φιλόπρωτος είμαι. Αυτές τις μέρες ζω έναν εφιάλτη. Άντε να γίνουν όλα σωστά, τα ψηφοδέλτια, το ένα, το άλλο. Ένα κόμμα μικρό είμαστε, χωρίς χρήματα. Δεν είναι τόσο σπουδαίο να είσαι αρχηγός κόμματος όσο νομίζει ο κόσμος. Για την τιμή των όπλων κατεβαίνουμε, αφού τα ΜΜΕ δεν μας προβάλλουν. Απευθυνόμαστε σε ένα ώριμο ποσοστό κόσμου που θα λειτουργήσει με βάση την ευγενή πολιτική και όχι τον χαρτοπόλεμο και την αλητεία της αφίσας και των συναλλαγών.
Δεν σας πτόησαν πάντως τα χαμηλά ποσοστά αν κρίνω από την επιμονή σας;
Όχι, γιατί ήξερα ότι είναι προϊόν των διώξεων εις βάρος μας.

Εγώ μία εκπομπή έκανα στον ΑΝΤ1 με τον Παναγιωτόπουλο και έχασε τη δουλειά του την άλλη μέρα. Πέρασε από πειθραχικό στην ΕΣΗΕΑ. Για φανταστείτε να είχα κάνει 5 εκπομπές.

Εγώ ζητώ δημοκρατία. Έγινα 60 ετών και δημοκρατία δεν βρήκα.
Εν ονόματι της ευστοχίας μου που από το '90 έλεγα ότι θα πτωχεύσουμε και κυκλοφόρησα και κάποια βιντεάκια που το αποδεικνύουν, θέλω αντί άκυρου, αποχής και λευκού, να μου δώσουν μια ευκαιρία. την έδωσαν παλιά και στο Σαμαρά και την Πολιτική Άνοιξη, στον Τσοβόλα, στον Καρατζαφέρη.
Στο Λεβέντη τη χρωστούν οι Έλληνες μια ευκαιρία για να δουν τι προθέσεις έχει. Αν ήμουν αριβίστας, θα ήμουν στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Θα έκανα την καρδιά μου πέτρα κι ας έβλεπα κλεψιές. Καριερίστας δεν υπήρξα ποτέ. Διέθεσα όλη μου τη ζωή υπέρ του ασθενεστέρου και υπέρ των νέων που θα συναντούν κλειστές πόρτες. Τα εμπόδια που συνάντησα είναι αυτά που θα έβρισκε κάθε τίμιος που θα ασχολιόταν ποτέ με την πολιτική.
Αυτό ζητώ από τον ελληνικό λαό. Να μην πετάξει την ψήφο του με λευκό ή άκυρο, ούτε στον Καμμένο ή τον Κουβέλη, πολύ δε περισσότερο στη Χρυσή Αυγή. Η αμορφωσιά οδηγεί συχνά σε καταστάσεις βίας. Νομίζω ότι οι Έλληνες που λένε ότι θα ψηφίσουν Χ..Α το λένε υπό μορφή πλάκας. Θέλω να πιστεύω ότι είναι Δεξιοί που χαριεντίζονται, αλλιώς θα ψηφίσουν φονιάδες, που έχουν κάνει εγκλήματα, που μαχαιρώνουν με το παραμικρό. Θα περάσουμε από τους κλέφτες στους φονιάδες. Δεν πιστεύω να με απογοητεύσουν τόσο πολύ.

Αν δεν θέλουν έναν τίμιο Βασίλη Λεβέντη και την ηθική Ένωση Κεντρώων, τουλάχιστον ας μην ξεφτιλίζεται ο ελληνικός λαός με Χρυσές Αυγές και τέτοια πράγματα.

Τα μέτρα που προτείνει η Ε.Κ. για να μειωθεί το έλειμμα (δια στόματος Βασίλη Λεβέντη)
- Πάταξη πολυθεσίας, όταν έχεις 1.000.000 ανέργους, δεν μπορεί να καταλαμβάνει κάποιος 2-3 θέσεις εργασίας
- Αφαίρεση 2ης και 3ης σύνταξης, μόνο μία σύνταξη για όλους
- Απαγόρευση σε συνταξιούχους άνω των 800 ευρώ να εργάζονται
- Μείωση όλων των αιρετών αρχών της χώρας κατά 50%
- Απόλυση από τη Βουλή 1.700 κομματοσκύλων που είναι συγγενείς και γνωστοί βουλευτών και διορίστηκαν χωρίς ΑΣΕΠ (η κόρη του Σιούφα ή του Πολύδωρα π.χ.), που είναι αργόσμισθοι και κάθονται σπίτι τους.
- Επιστροφή 12.000 αποσπασμένων στις υπηρεσίες τους (παρατρεχάμενοι κλπ) για να καταλάβουν πάγια αρμοδιότητα και να πάιρνουν το μισθό τους επαξίως.
- Όχι σύνταξη για όσους έχουν πάγια εισοδήματα πάνω από 3.000 ευρώ (τόκοι καταθέσεων, νοίκια ή από πάσα πηγή). Δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεί δύναμη από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο γιατί αυτός μπορεί να ζήσει.
- Συμμετοχή στα κέρδη των επιχειρήσεων. Για να τονωθεί ο ιδιωτικός τομέας (αφού σημερα θέλουν όλοι Δημόσιο), να μετέχουν στα κέρδη των επιχειρήσεων οι εργαζόμενοι. Προσπάθεια να βελτιωθεί αυτή η τάση μιζέριας στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτά είναι μέτρα που αφαιρούν το λίπος της οικονομίας και κόβουν τα προνόμια από 100.000 και πλέον οικογένειες που τους έχουν μάθει να βυζαίνουν την οκονομία μας. Φυσικά και είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα γιατί συγκρούνται με τις βάσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που διαμορφώνονται δια του βολέματος.
Αν χρειάζονται κι άλλα μέτρα, χαράτσια μόνο σε όσους έχουν πέραν των 2 κατοικιών στο Ε9 και οικογενειακό εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ το μήνα. Να αναπνεύσει λίγο η φτώχεια.
Η Ένωση Κεντρώων κατεβαίνει ανελλιπώς από το 1992 που σχηματίστηκε από τον Βασίλη Λεβέντη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...