Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Η μία "Ώρα της Γης" και οι υπόλοιπες 8759


Σήμερα το πρωί μου έστειλαν ένα email της WWF με την "ώρα της γης" όπου καλούμαστε να σβήσουμε τα φώτα στις 31 Μαρτίου για μία ώρα ώστε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την επόμενη μέρα.
Παρά την ενασχόλησή μου με τα περιβαλλοντολογικά θέματα θα στεναχωρήσω πολλούς φίλους αλλά έχω αντίθετη άποψη πάνω στο θέμα.

Τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει μια τάση των κυβερνήσεων(λογικό) αλλά και των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα θέματα αυτά, να ρίχνουν το φταίξιμο για την οικολογική καταστροφή στον κόσμο που αφήνει την τηλεόραση του στο standby  ή που δεν κλείνει το φως στο διάδρομο του σπιτιού του ή που πατάει το γκάζι στο αυτοκίνητο λίγο παραπάνω από αυτό που χρειάζεται το αμάξι για να μην σβήσει.


Κάθε μέρα στο ράδιο ακούω γλυκανάλατα σποτάκια που προτείνουν απλούς και ανώδυνους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας για το περιβάλλον και την τσέπη μας.


Βγάλε το google  και βάλε το Blackle που είναι μαύρο το φόντο και δεν καταναλώνει ενέργεια ή  χαμήλωσε την φωτεινότητα του υπολογιστή και άλλα τέτοια.


Γνώμη μου είναι πως οι μέθοδοι αυτοί έχουν τόσο αντίκτυπο στο περιβάλλον όσο και στην τσέπη μας.
Όσο το να μην πατάς το γκάζι στο αυτοκίνητο σε σώζει από την οικονομική κρίση και λύνει τα οικονομικά σου προβλήματα τόσο η ίδια πρακτική σώζει και το περιβάλλον από την μόλυνση.


Όσο θα αναζητούμε με μανία τις πιο εύκολες και ανώδυνες μεθόδους
για να σώσουμε τα οικονομικά μας και το περιβάλλον τόσο τα προβλήματα θα συσσωρεύονται και θα γιγαντώνονται, γιατί η αλήθεια είναι πως όση συμμετοχή έχει η λάμπα που ξεχάστηκε αναμμένη στο γεγονός ότι δεν φτάνει ο μισθός σου για να βγάλεις το μήνα, τόση συμμετοχή έχει και στην μόλυνση του Κηφισού με λύματα ή με το κάψιμο των δασών και την ατμοσφαιρική ρύπανση.


Δυστυχώς για να αλλάξουμε κάτι σε οποιοδήποτε επίπεδο χρειάζεται περισσότερα από το πάτημα ενός διακόπτη και πάνω απ όλα χρειάζεται να δούμε ειλικρινά τις πραγματικές αιτίες.


Σίγουρα οι προσωπικές επιλογές του καθενός είναι το σημαντικότερο που χρειάζεται για να αλλάξει αυτός ο κόσμος αλλά το θέμα είναι ποιες είναι αυτές.
Το να σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα είναι συμβολικό αλλά αν μείνει εκεί δεν διαφέρει από την νοοτροπία του να τουιτάρουμε σύσσωμοί όλοι μια διαδήλωση στην οποία κανείς μας δεν θα πάει.


Δυστυχώς πρέπει να αλλάξουμε πολλά σε προσωπικό πρώτα και σε συλλογικό επίπεδο ύστερα για να καταφέρουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και πάρα πάρα πάρα πολλά για να έχουμε ένα υγιές περιβάλλον.
Γιατί ο αγώνας για το περιβάλλον είναι πολύ πιο δύσκολος απ ότι ο αγώνας για τα δικαιώματά μας (ένα από τα οποία είναι και αυτό άλλωστε) με μεγαλύτερους παίχτες και συμφέροντα και με άπειρα μεγαλύτερο προσωπικό κόστος για τον καθένα.


Στις 31 λοιπόν σβήνουμε τα φώτα γνωρίζοντας όμως ότι δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα για το περιβάλλον με την κίνηση αυτή.


@Tattookolou (twitter)

1 σχόλιο:

  1. Σωστα τα λες φιλε, συμφωνω και επαυξανω με ολα τα παραπανω.
    Θα προσθετα οτι με τετοιες κινησεις ισως και να κανουμε ζημια στην προσπαθεια αντιμετώπισης των περιβαλλοντικων προβληματων γιατι:
    1)Καταναλώνουμε την ενέργειά μας με επικοινωνιακες και μη ουσιαστικες κινησεις
    2)Εξευμενίζουμε τη συνειδηση μας ωστε να αδιαφορησουμε αργοτερα παντελως
    3)Χωρις πραγματικη ενασχοληση, δεν εχεις πραγματικη γνωση και κατανοηση των πολυσυνθετων περιβαλλ.ζητηματων - ημιμαθεια δλδ.

    Οποτε και επειδη ενοχλουμαι ιδιεταιρα απο την υποκρισια, εγω ΔΕ ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΙΣ 31 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ - καλυτερα να αισθανομαι ενοχος.


    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...