Διαβάσαμε εδώ ότι οι εξαγωγές άγγιξαν ιστορικό ρεκόρ το 2011, είναι μια καλή είδηση στ'αυτιά μου τουλάχιστον, αν αναλογιστώ ταυτόχρονα όσα ακούμε για τα πάντα γύρω μας τον τελευταίο χρόνο.
Πάμε για ιστορικό ρεκόρ στις εξαγωγές του 2011
Οι παραγγελίες δείχνουν όχι μόνο ποσοτική αύξηση αλλά και ποιοτική εξέλιξη
Σε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ υπολογίζεται
ότι θα διαμορφωθεί η αξία των εξαγωγών του 2011, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 10% του ΑΕΠ της χώρας και αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των εξαγωγέων οι παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων από το εξωτερικό το δεύτερο εξάμηνο του έτους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) το εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2011 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11,6%- χωρίς τα πετρελαιοειδή- και η αξία τους ανήλθε σε 7,6 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση των εξαγωγών κατά 40,4% και η αξία τους ανέρχεται σε 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Και όπως επισημαίνει σχετικά το ΚΕΕΜ, «διατηρούνται οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών και σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων για τις παραγγελίες βιομηχανίας από το εξωτερικό, διαφαίνεται σοβαρή δυνατότητα να σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας άνω των 20 δισ. ευρώ, σε επίπεδο 12μήνου».
Σημειώνεται μάλιστα ότι «οι θετικές ειδήσεις από τις παραγγελίες για ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα και τους επόμενους μήνες δείχνουν ότι έχουμε όχι μόνο ποσοτική αύξηση των εξαγωγών συνολικά, αλλά και ποιοτική εξέλιξη του εξαγωγικού προτύπου της χώρας, με βάση προϊόντα προστιθέμενης αξίας, προϊόντα με ελληνική τεχνογνωσία, καινοτομία και διεθνή αναγνώριση».
Αντιθέτως με τη φορά των εξαγωγών, οι εισαγωγές ακολουθούν σταθερά πτωτική πορεία. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 η αξία τους μειώθηκε κατά 14,2%- συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών- έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2010 και διαμορφώθηκε σε 21,4 δισ. ευρώ από 24,9 δισ. ευρώ. Η θετική αναστροφή της πορείας των εξαγωγών, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των εισαγωγών, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος στα 10,85 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου, έναντι 17,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, δηλαδή κατά 37,7%.
Η ανοδική πορεία των εξαγωγών οφείλεται στην αύξησή τους προς τις χώρες του ΟΟΣΑ κατά 29,3%- απορρόφησαν το 53,5% της αξίας τους-, αλλά και στις μεγάλες αυξήσεις προς τη Βόρεια Αμερική κατά 105,8% και προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική κατά 107,2%.
Ετσι σημαντική ήταν η αύξηση των εξαγωγών προς την Ιταλία κατά 27,4%, η οποία ενίσχυσε τη θέση της ως κύριου προορισμού των ελληνικών εξαγωγών (1.043,7 δισ. ευρώ το εξάμηνο του 2011), αντικαθιστώντας τη γερμανική αγορά, καθώς και προς την Τουρκία κατά 126,3% (ανήλθαν σε 866,6 δισ. ευρώ), η οποία για το εξεταζόμενο εξάμηνο αποτελεί τη δεύτερη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, ξεπερνώντας και αυτή τη Γερμανία. Εκπληξη αποτέλεσε η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά 129,9%, η οποία ανακόπτει τη μείωση που παρατηρήθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου