Ελεύθερη πτώση μιας κοινωνίας (07-11-2010)
-οι αριθμοί που διαβάζουμε παρακάτω έχουν αλλάξει προς το χειρότερο-
Η Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο βιώνει αυτό που είχε περιγράψει πριν δέκα χρόνια ο καναδός καθηγητής κοινωνιολογίας, Ντέιβιντ Τσιλ, στο βιβλίο του Νέα φτώχεια: «Τρομακτική ελεύθερη πτώση μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας, χωρίς αλεξίπτωτο και χωρίς προστατευτικό δίχτυ από κάτω».
Σε αυτό το πλαίσιο πληθαίνουν καθημερινά ειδήσεις για ακραίες καταστάσεις που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Εντελώς ενδεικτικά: Η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των αστέγων, που οδήγησε στον φρικτό θάνατο του αστέγου στο απορριμματοφόρο την Δευτέρα. Επίσης είναι τα συσσίτια. Τουλάχιστον 1.500 άτομα τρώνε καθημερινά στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής στο Δήμο της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με δήλωση πολιτικού αρχηγού στις 18 Οκτώβρη 1 στους 11 συμπολίτες μας θρέφεται σε συσσίτιο!
Το υπόβαθρο της ανθρωπιστικής κρίσης
Το προφίλ της φτώχειας
Με βάση την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών που ανακοίνωσε στις 7 Οκτώβρη 2010 η ελληνική στατιστική υπηρεσία: Σχεδόν 2 εκ. κάτοικοι της Ελλάδας, που συμμετείχαν στην έρευνα, ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 7.170 ευρώ. Οι συνθήκες διατροφής τους υποβαθμίστηκαν ραγδαία, από το 2004 που διενεργήθηκε η προηγούμενη σχετική έρευνα όπως δείχνει η μείωση των δαπανών για γαλακτοκομικά, ψάρια, λαχανικά και φρούτα και η αύξηση για αλεύρι, ψωμί, δημητριακά και κρέας.
Κατά κατηγορίες, όπως προκύπτει από την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης της στατιστικής υπηρεσίας για το 2008, πιο εκτεθειμένοι στη φτώχεια είναι τα παιδιά έως 17 ετών (23%) και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών (22%). Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας αντιμετωπίζουν οι άνεργοι (37%). Κατά φύλλο μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας συναντάται στις γυναίκες παρά στους άνδρες (21% και 20% αντίστοιχα) ενώ, σε ότι αφορά το μορφωτικό επίπεδο, το 67% των φτωχών έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Ενδεικτικό στοιχείο επίσης για την οικονομική πίεση που δέχονται όχι μόνο τα χαμηλότερα αλλά και τα μεσαία εισοδήματα είναι ότι 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, που δημοσιεύθηκε στις 6 Μαΐου 2010.
Τα χειρότερα έπονται…
Τα παραπάνω ζοφερά μεγέθη, δεν αντανακλούν στο ακέραιο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων. Αυτή η κατάσταση μάλιστα αναμένεται μετά βεβαιότητας να επιδεινωθεί απότομα το επόμενο διάστημα. Καθοριστικό ρόλο στην χειροτέρευση των όρων διαβίωσης των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων θα διαδραματίσουν, μεταξύ πολλών άλλων, τα ακόλουθα μέτρα:
· Αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, όπως σε ΦΠΑ από 19% στο 23% και σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνών, τσιγάρων, αλκοόλ).
· Μειώσεις μισθών και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων.
· Υποβάθμιση των δημόσια παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, μεταφορών κ.α. και κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα τους, μέσω της επιβολής αντιτίμου, που αφήνει απροστάτευτα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.
Το αντίτιμο
Αποτέλεσμα των παραπάνω μέτρων, μεταξύ άλλων, είναι:
· Αύξηση της ανεργίας. Με βάση στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας τον Ιούλιο του 2010 η ανεργία έφθασε στο 12%, πλήττοντας 607.000 άτομα, από 9,6% τον Ιούλιο του 2009 και 11,6% τον Ιούνιο του 2010.
· Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που θα οδηγήσει στην μείωση των εισοδημάτων ακόμη κι όσων εργάζονται.
· Πρωτοφανείς ανατιμήσεις, όπως βεβαιώνει η άνοδος του πληθωρισμού στο 5,5%. Δεδομένου μάλιστα ότι το 80% της ανόδου του πληθωρισμού προέρχεται από την αύξηση των έμμεσων φόρων γίνεται αντιληπτό ότι επιβάρυνε δυσανάλογα τους φτωχότερους.
· Μείωση του διαθέσιμου πραγματικού εισοδήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ικανοποιηθούν ακόμη και βασικές ανάγκες όπως η στοιχειώδης σίτιση και η στέγαση.
Δραματικές συγκρίσεις
Οι παραπάνω πολιτικές επιβάρυναν μια ήδη φορτισμένη κατάσταση, όπως δείχνει το γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν ήδη στην 4η χειρότερη θέση σε ότι αφορά την κατάταξη της φτώχειας στις 27 χώρες της ΕΕ.(είναι που τα τρώγαμε μαζί Πάγκαλε) Συγκεκριμένα από τις 27 κράτη – μέλη της ΕΕ το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας υπήρχε στην Λετονία (26%), τη Ρουμανία (23%) και τη Βουλγαρία (21%). Το τέταρτο βάθρο μοιράζονταν από κοινού η Ελλάδα, η Ισπανία και η Λιθουανία με το 20% του πληθυσμού τους να ζει σε συνθήκες φτώχειας.
η συνεχεια Γιατροί Του Κόσμου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου