Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

κατατοπιστικό άρθρο για το i doser απο το fridge.gr


Ένας πατέρας μπουκάρει στο δωμάτιο του έφηβου γιου του, χωρίς να χτυπήσει εννοείται. Ο σπόρος, που φοράει ακουστικά στο κεφάλι του, χαμένος στην κοσμάρα του, τον αντιλαμβάνεται και πετιέται πίσω τρομαγμένος. Τα ακουστικά πέφτουν από το κεφάλι του — και από αυτά ακούγεται μόνο κάποιο “μπζζζζζ-κλικ-κλικ-μπζζζζ“… Το βλέμμα του πατέρα του αγριεύει.
Ο μικρός μόλις που προλαβαίνει να ψελλίσει πανικόβλητα “μπαμπά δεν είναι αυτό που νομίζεις!” προτού ο πατέρας του ορμήξει πάνω του φωνάζοντας υστερικά “κωλόπαιδο!” και αρχίσει
να τον πλακώνει στις σφαλιάρες. Κάπου εδώ τα αδιάκριτα, φανταστικά ματάκια μας αποτραβιούνται απο την σκηνή με ένα ξεγυρισμένο zoom out, κάθως στο background με fade-out ακούγουνται υστερικοί αλαλαγμοί του πατέρα, ήχοι βροχής απο σφαλιάρες και ο μικρός να ουρλιάζει σαν μαϊμού που της βάλαν νέφτι στον κώλο.
Όχι, δεν τον έπιασε ο πατέρας του να βλέπει gay porn με νάνους, γαϊδούρια, ξαναμμένους Ρώσους Ραβίνους και αγοράκια που δεν έχουν κλείσει καν τα 6. Όχι, ούτε έχω χαζέψει εντελώς. Τον έπιασε να… χρησιμοποιεί το i-doser. Δεν ξέρεις τι είναι το i-doser και νιώθεις να υστερείς σε σχέση με τα τσακαλάκια φίλους σου που το ξέρουν; Μάλλον τότε δεν έχει έρθει το ίδιο chain letter στο email σου που διάβασε ο πατέρας του και έμαθε τι είναι το i-doser.
Για σκέψου λίγο, τί θα μπορούσε να σου θυμίζει αυτή η σκηνή; Πιο εύκολα θα την φανταζόσουν αν καθώς έμπαινε ο πατέρας στο δωμάτιο, του νεαρού του έπεφτε έντρομα απο τα χέρια του μια πίπα γεμάτη με… “ύποπτο” χαρμάνι, έκαναν ζούμ τα ματάκια μας στην μύτη του πατέρα να μυρίζει τον αέρα και μετά επακολουθούσαν τα υπόλοιπα… Όσο παράξενο και να σου φανεί, κοντά πέφτεις!
Το i-doser είναι ένα πρόγραμμα παραγωγής ήχων, το οποίο έκανε πάταγο διεθνώς στα πάντα-τρομολαγνικά media με τίτλους επικαιρότητας όπως “το ναρκωτικό του internet“, “ψηφιακά ναρκωτικά“, “ηχητικά ναρκωτικά — το νέο trend της εποχής” και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Στο Ελλαδιστάν δεν γινόταν να μην ακολουθήσουμε και εμείς την βαβούρα της “επικαιρότητας”, οπότε οι παραπάνω χαριτωμενιές έφτασαν στην μορφή δημοσιογραφικού άρθρου στο περιοδικόEspresso (ποιότητα λέμε!) με μορφή πάντα πιστή στα παγκόσμια  πρότυπα που συγκινούν τον κοσμάκη (υποτιμητικό εδώ το υποκοριστικό): τρόμος, συνωμοσίες, υπερβολές,ανακρίβειες, αοριστολογίες του στύλ “ειδικοί λένε πως…“, αράδιασμα επιστημονικών όρων για να ακουγόμαστε πιο έγκυροι κτλ. Οτιδήποτε δηλαδή προκαλεί “σοκ και δέος“. Υπόψιν, παρόμοια άρθρα σε ίδιο ύφος και με ίδιες τακτικές εμφανίστηκαν και σε μεγαλύτερες και “σοβαρότερες” εφημερίδες, όπως επίσης και σε κανάλια, αν αυτό σου λέει κάτι…

Τί είναι αυτό το i-doser;

Προτού διαβάσεις το άρθρο της Espresso που έγινε chain email φιγουράροντας σε αρκετά inbox και ουρλιάξεις υστερικά “ας σκεφτεί κάποιος τα παιδιά μας!!!”, διάβασε παρακάτω για το τι είναι το i-doser.
Το i-doser είναι ένα πρόγραμμα το  οποίο ισχυρίζεται πως χρησιμοποιώντας τον ήχο, μπορεί να επηρεάσει ταεγκεφαλικά κύματα του χρήστη κάνοντάς τον να νιώσει σαν να έχει χρησιμοποιήσει ψυχοενεργές ουσίες ( οι ευρέως και λανθασμένα αποκαλούμενες στο σύνολό τους “ναρκωτικά“) όπως: πεγιότ, LSD, κάνναβη, MDMA, αμφεταμίνη και άλλες.
Οι “ψηφιακές δόσεις” έρχονται σε αρχεία με κατάληξη .drg (απο τον αγγλικό όρο drug) και ονομασμένες -όπως θα περίμενες- με το όνομα της ψυχοενεργής ουσίας της οποίας τα αποτελέσματα υποτίθεται πως έχει. Ο τρόπος χρήσης; Φορτώνεις τα αρχεία στο πρόγραμμα, βάζεις τα ακουστικά σου (βασικό τούτο για να δουλέψει), τα ακούς και “την ακούς“.  Τα άρθρα που κυκλοφορούν για αυτό το πρόγραμμα αποδίδουν την αποτελεσματικότητά του σε υπόηχους, “υποηχητικά κύμματα” και άλλα τέτοια τα οποία έχουν ίδια συχνότητα με αυτή των εγκεφαλικών κυμάτων που θέλουν να επιτύχουν.
Σε φόρουμ που συζητήθηκαν τα άρθρα αυτά, πολλοι επεσήμαναν πως το ανθρώπινο αυτί δεν θα μπορούσε να ακούσει αυτές τις συχνότητες άρα το πρόγραμμα δεν γίνεται να δουλεύει. Έχουν δίκιο, αλλά όσα ξέρουν τόσα λένε, διότι το πρόγραμμα δεν βασίζεται σε “υπόηχους” αλλά σε ένα φαινόμενο το οποίο ονομάζεται binaural beats.
Βγαίνει και σε έκδοση για το iPhone. Όχι πως θα έχαναν το κοινο των gadgetάκηδων!
Βγαίνει και σε έκδοση για το iPhone. Όχι πως θα έχαναν το κοινο των gadgetάκηδων!

Binaural beats, είπες;

Τα binaural beats, στα ελληνικά αμφιωτικό διακρότημα ή αμφιωτικοί τόνοι, κατά το translatum.gr, είναι ένα ακουστικό φαινόμενο που ανακαλύφθηκε το 1839 από τον Heinrich Wilhelm Dove. Το φαινόμενο έχει ως εξής: αν στο ένα αυτί ακούσεις έναν τόνο σε Χ συχνότητα και στο άλλο αυτί ταυτόχρονα ακούσεις έναν τόνο, ελαφρώς διαφορετικήςΥ συχνότητας, τότε θα αντιληφθείς και έναν τρίτο -φανταστικό- τόνο σε μορφή “beat” του οποίου η συχνότητα θα είναιη διαφορά των συχνοτήτων Χ και Υ.
Δηλαδή αν στο ένα αυτί σου παίξω μια συχνότητα 500 Hertz και στο άλλο μια 510 Hertz, εσύ θα ακούσεις και μια τρίτη στα 10 Hz. Οι έρευνες του Heinrich έδειξαν πως για να παρουσιαστεί αυτό το φαινόμενο πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως: οι συχνότητες Χ και Υ πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1000 με 1500 Hz και η μεταξύ τους διαφορά πρέπει να είναι μικρή,της τάξεως των 30 Hz και κάτω. Πάνω απο όλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ακουστικά έτσι ώστε το κάθε αυτί να ακούει μόνο έναν τόνο και όχι και τους δύο μαζί.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει τρομερό ενδιαφέρον για όσους μελετάνε τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον μηχανισμό της ακοής, διότι όπως είπαμε ο ήχος αυτός (το “διακρότημα”) δεν υπάρχει πραγματικά αλλά “παράγεται” από τον εγκέφαλο όταν ακούει τις άλλες δυο συχνότητες, πράγμα που ρίχνει φώς στο πως αντιλαμβάνεται αλλά και πως επεξεργάζεται ο εγκέφαλος το ακουστικό σήμα. Αυτό το φαινόμενο έχει και διαγνωστικό ενδιαφέρον διότι σε ορισμένες παθήσεις του εγκεφάλου (π.χ. σε ασθενείς με αφασία ή parkinsons), τροποποιείται οπότε θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί και με αυτό τον τρόπο.
Πολύ συνοπτικά τί είναι τα binaural beats.Αν περίμενες "υπερεξελιγμένη επιστήμη" έχασες, είναι τόσο απλό όσο βλέπεις στο σχήμα!
Πολύ συνοπτικά τί είναι τα binaural beats.Αν περίμενες "υπερεξελιγμένη επιστήμη" έχασες, είναι τόσο απλό όσο βλέπεις στο σχήμα!

Πώς δένει όμως το αμφιωτικό διακρότημα με την τροποποίηση της λειτουργίας του εγκεφάλου;

Μέσω εγκεφαλικών κυμάτων! Τον όρο “εγκεφαλικά κύματα” τον γνωρίζει πλέον και η κουτσή Μαρία στην “δημοφιλή εκδοχή” του: τα εγκεφαλικά κύματα είναι ηλεκτρομαγνητικές ταλαντώσεις που παράγονται κατά την λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορούμε να τις καταγράψουμε με ηλεκτροεγκεφαλογράφο και έχουν χωριστεί σε διάφορες κατηγορίες όπως Δέλτα (μέχρι 4 Hz)Θήτα (4-7 Hz)Άλφα (8-12 Hz)Βήτα (12-30) και Γάμμα (30-100 και πάνω Hz).
Αν θέλουμε να γενικεύσουμε σε εγκληματικό βαθμό, ο κάθε τύπος κυμάτων αντιστοιχεί πάνω-κάτω σε μια κατάσταση συνείδησης. Για παράδειγμα, τα Θήτα εμφανίζονται κυρίως κατά τον ύπνο REM (περισσότερα για τον ύπνο REM μπορείς να διαβάσεις στο άρθρο για το Lucid Dreaming / συνειδητό ονείρεμα), ή τα Βήτα κατά την συγκέντρωση. Ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο, που έρχεται να δέσει τα binaural beats με τις αλλαγές στην συνείδηση, είναι ότι τα εγκεφαλικά κύματα μπορούν να συντονιστούν σε ένα εξωτερικό ερέθισμα. Έτσι, αν ακούς μια συχνότητα στα 15 Ηz ή αν βλέπεις αναλαμπές φωτός στην ίδια συχνότητα τότε και τα εγκεφαλικά κύματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι και αυτά στην ίδια συχνότητα, στα 15 Hz. Δεδομένου όμως πως η ανθρώπινη ακοή κυμαίνεται από 16-20 Ηz εώς 20 ΚΗz ένα ηχητικό σήμα στα 15 Hz θα ήταν αδύνατο να το ακούσεις άρα και να συντονιστείς στα εγκεφαλικά κύματα Βήτα, τα οποία βρίσκονται στο φάσμα 12-30 Hz… Με τα binaural beats μπορείς!
Κάπως έτσι μοιάζει ο κάθε τύπος εγκεφαλικού κύματος στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ/EEG)
Κάπως έτσι μοιάζει ο κάθε τύπος εγκεφαλικού κύματος στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ/EEG)

“Δουλεύουν τα προγράμματα που βασίζονται στο αμφιωτικό διακρότημα;”.

Εξαρτάται τι εννοείς όταν ρωτάς αν “δουλεύουν”. Ναι, “δουλεύουν” από την άποψη του ότι θα ακούσεις όντως το αμφιωτικό διακρότημα. Ναι, “δουλεύουν” από την άποψη του ότι ο εγκέφαλός σου λιγότερο ή περισσότερο θα συντονιστεί σε αυτήν την συχνότητα — πράγμα ανιχνεύσιμο από ηλεκτροεγκεφαλογράφο, άρα και επαληθεύσιμο. Να έχεις όμως κατά νού πως αυτό δεν είναι απόλυτο — ο εγκέφαλος σου μπορεί και να μην συντονιστεί. Ναι, επίσης υπάρχουνε μελέτες που δείχνουν πως μπορούν να επιφέρουν χαλάρωση, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αυξήσουν και την συγκέντρωση… Εδώ μην περιμένεις αποτελέσματα υπερφυσικών διαστάσεων, δεν πρόκειται να μετατρέψουν τον βλάκα γιο σου σε πυρηνικό φυσικό!
Όπως όμως στην ιστορία κάθε παράξενης και μη ανακάλυψης υπάρχουν και παρατράγουδα, έτσι υπάρχουν και εδώ. Αναφέρομαι στις υπερβολές γύρω από το θέμα, σε άτομα που έχουν ευσεβείς πόθους πως τα binaural beats μπορούν να κάνουν τα πάντα, από “αστρική προβολή” έως και “φωτογραφική μνήμη”.
Εννοείται πως θα ακούσεις και πιο τρελά, η κάθε εταιρία με πρόγραμμα τύπου “Brainwave entrainment” υποστηρίζει το μακρύ και το κοντό της, πολλές φορές χωρίς αποδείξεις ή απλά και μόνο βασιζόμενη σε “μαρτυρίες πελατών” της. Επίσης αναφέρομαι και σε αυτούς που πανικοβλήθηκαν όταν διάβασαν για το i-doser, έστειλαν το μήνυμα σε άλλους 50 αναφωνώντας “σε τι κόσμο φέραμε τα παιδιά μας, φωτιά θα πέσει να μας κάψει“, και τρέμουν ακόμα στις καρέκλες μπροστά από το pc τους νομίζοντας πως τα βλαστάρια τους θα γίνουν ψηφιακοί πρεζάκηδες, θα ψωνίζουν “5 ευρώ το κομμάτι” και θα τα τρέχουν εθισμενα στα νοσοκομεία!

Χαλαρώστε, ο στόκος είναι για τα παράθυρα, όχι για τα μυαλά!  Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει!

Brainwave generator: Σχετικά παλίο πρόγραμμα που παράγει το φαινόμενο του αμφιωτικού διακροτήματος.
Brainwave generator: Σχετικά παλίο πρόγραμμα που παράγει το φαινόμενο του αμφιωτικού διακροτήματος.

- Το i-doser μιμείται τα αποτελέσματα ψυχοενεργών ουσιών;

Όχι, εδώ μην βιαστείς να φανταστείς μυστήριες υπερτεχνολογίες. Στο FAQ τους, λέει πως το μιμείται. Πως κατασκευάζουν ένα track (“τραγούδι”), το ακούει ένα πάνελ ατόμων και αποφασίζουν αν έχει τα ίδια αποτελέσματα με την Χ ουσία. Κουραφέξαλα! Ακόμα και να έκανες εγκεφαλογράφημα σε άτομο που έχει πάρει μια ουσία, κατέγραφες τι εγκεφαλικά κύματα εμφανίστηκαν κατά την διάρκειά του και μετά έφτιαχνες τραγούδια με binaural beats που να προκαλούν ακριβώς τα ίδια κύματα, πάλι δεν θα το κατάφερνες! Γιατί;
Διότι η λειτουργία μιας ψυχοενεργής ουσίας στο ανθρώπινο σώμα είναι σχετικά σύνθετη υπόθεση, πολλές δρουν με χειρουργική ακρίβεια σε πολύ συγκεκριμένους υποδοχείς οπότε για να αναπαραγάγεις το πλήρες φάσμα της εμπειρίας πρέπει να επιδράσεις σε αυτούς τους υποδοχείς ή στα μονοπάτια που ελέγχουν. Το να φέρεις τον εγκέφαλο να ακολουθήσει μια αλληλουχεία εγκεφαλικών κυμάτων δεν θα μιμηθεί τα αποτελέσματα της ουσίας. Δεν λέω πως δεν θα έχει -κάποιο- αποτέλεσμα, λέω απλά πως τα συγκεκριμένα track ΔΕΝ είναι “ψηφιακή μεσκαλίνη / LSD / ηρωίνη / χόρτο”.

- Μα καλά, τα binaural beats υπάρχουν από το 1839, γιατί τόσος χαμός τώρα;

Ώπα, ο εγκέφαλός σου άρχισε να παίρνει στροφές. “Houston έχουμε ελπίδα!”.
Ακριβώς… Είναι γνωστά εδώ και 171 χρόνια και όχι, δεν αναπτύξαμε πρόσφατα την τεχνολογία για να τα εκμεταλλευτούμε. Αν εσύ τα έμαθες τώρα, να σε πληροφορήσω πως εδώ και καιρό υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλά προγράμματα που κάνουν χρήση αυτών των ήχων, που μερικά είναι δωρεάν να τα κατεβάσεις και στα οποία μπορείς να φτιάξεις και εσύ τους δικούς σου ήχους και να πειραματιστείς.
Μερικά απο αυτά είναι το Bwgen, το Gnaural, το BrainIgniter Player και το Sbagen. Όσο καιρό υπάρχουν αυτά ουδέποτε αναφέρθηκαν διακομιδές στα νοσοκομεία, θάνατοι ή εθισμός. Ο μεγάλος παγκόσμιος ντόρος έγινε πολύ απλά διότι η εταιρία που παράγει το i-doser ονόμασε τα αρχεία της με ονόματα ψυχοενεργών ουσιών και υποστήριξε πως σε φέρνουν στην ίδια κατάσταση, οπότε πολύς κόσμος έπεσε σε υστερία. Τσακαλάκια είναι οι τύποι, διότι πλούτισαν άσχημα απο αυτό, όσο εσύ σαν μαϊμού εν μέσω επιληπτικών σπασμών ούρλιαζες πανικόβλητος και …ουσιαστικά τους διαφήμιζες!  Όντως δουλέυει το i-doser, κάνει ορισμένους αρκετά πλούσιους!

- Δηλαδή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Όχι δεν υπάρχει.Η μάλλον… υπάρχει για δυο λόγους: πρώτα από όλα διότι δείχνει πόσο εύκολα τσιμπάς και πόσο εύκολα χειραγωγήσιμος είσαι, πόσο εύκολα δαγκώνεις το αγκίστρι. Μάζεψε λοιπόν τα λιγοστά σου εγκεφαλικά κύτταρα και σκέψου το. Το παιδί σου (ή εσύ) περισσότερο κινδυνεύει απο την δικιά σου χρήση καπνού, αλκοόλ ή καφεϊνης -που ουσιαστικά αυτά σπάνε την “παρθενιά” κάποιου όσον αφορά τις ψυχοενεργές ουσίες- παρά απο ήχους στο pc του.
Κατά δεύτερο λόγο αν το παιδί σου ενδιαφερθεί για ένα τέτοιο πρόγραμμα, τότε αυτό μάλλον είναι σημάδι πως ήρθε η ώρα να λάβει παιδεία γύρω από τις ψυχοτρόπες ουσίες. Για να την λάβει όμως πρέπει να την έχεις για να του την δώσεις και εδώ δεν εννοώ να επαναλάβεις στερεότυπα OKANA και λοιπών οργανισμών που ώρες-ώρες μεγαλύτερη ζημιά κάνουν. Την έχεις; Λίγο δύσκολο να την έχεις αν αυτό το θέμα δεν το έψαξες ποτέ ενδελεχώς!

1 σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...